Novohradská 3,
821 09 Bratislava
Tel: 02/210 28 300 (recepcia)
Tel: 02/210 28 301 (riaditeľka)
Tel: 02/210 28 324 (jedáleň)
Tel: 02/210 28 XXX (kabinety cez priame klapky)
E-mail: vedenie@gjh.sk
Zobraziť podrobnejšie kontakty
Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Slovenská technická univerzita v Bratislave
Obéznu tetu Helgu našli o deviatej ráno bez známky života. Zato sa vyznačovala povrchovou teplotou 28°C. Na akú dobu si má jej podarený manžel vybaviť alibi? Čo by s odhadom doby vraždy narobilo, keby ju zavrel do chladničky? V tejto krátkej prednáške by som Vám rád ukázal, že ak raz porozumiete prestupu tepla, môžete rovnaké príncípy použiť nielen v chemických reaktoroch, ale trebárs aj vo forenzných vedách. Nemálo našich absolventov sa právom uplatnilo aj ako slovenskí/ zahraniční CSI. Alebo i v gastronómii: viete si nasimulovať, koľko variť pštrosie vajce? Natvrdo i namäkko.
V oblasti chemických technológií (rafinérie ropy, papierne, hlinikárne, výroba plastov, liečiv, cementu atď.) sa uplatnia aj ľudia, ktorým veľmi nevoňali orbitály a hybridizácie. Ako mne. Ak však chcete občas vymeniť sako za montérky a zbehnúť z velína či laboratória skontrolovať výrobu, je tu pre Vás technická chémia so širokým uplatnením na Slovensku i vo svete. Pretože doprava tekutín, výmena tepla, úprava vzduchu či separačné operácie (destilácia, rektifikácia, extrakcia, kryštalizácia, atď.) bežia rovnako v slovenčine, angličtine ba i svahilčine.
Prednášajúci | O prednáške | Prezentácia |
---|